Svenska elever om framtidens energilösningar

Fick detta pressmeddelande från Vattenfall. Heja eleverna! Och bakom dem står lärarna. 

Svenska skolelever presenterar framtidens energilösningar i Bryssel

Energiomställningen handlar om att göra val idag som ska fungera imorgon. Hur gör man val som nästa generation inte kommer att ångra? I början av december, reser 12 högstadieungdomar från tre städer i Sverige till Vattenfalls kontor i Bryssel för att visa upp sina idéer om energiinnovationer för framtiden. Eleverna har varit delaktiga i Vattenfalls projekt Gnistan.

Energi- och klimatfrågorna står högt på EU:s agenda. De är också centrala frågor i den offentliga debatten i många medlemsländer. För 70 procent av de yngsta väljarna, är energi en avgörande fråga som påverkar deras politiska val.

Vattenfalls projekt Gnistan syftar till att ge unga människor förutsättningar att utveckla sitt intresse inom naturvetenskap och teknik. Projektet Gnistan sätter naturvetenskap och teknik i ett bredare perspektiv och ger ungdomarna en förståelse för sin egen roll i samhället och kunskap om framtidens energiutmaningar. Gnistan är ett samarbetsprojekt mellan Vattenfall, Förbundet Unga Forskare och Föreningen Svenska Science Centers och har sedan starten 2013 engagerat 21 högstadieklasser i Sverige.

Ungdomarna ställer ut sina innovationer på Vattenfalls kontor med möjlighet att diskutera och interagera med inbjudna gäster, politiker och EU-organisationer. De deltar också i en tillställning i EU-parlamentet där Vattenfalls vd och koncernchef Magnus Hall modererar en dialog om det föränderliga energilandskapet och vilka förväntningar som finns på energimarknadsens aktörer. EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) är värd för evenemanget.

– Ungdomarna får en fantastisk möjlighet både att lära samt att redovisa sina arbeten för en internationell publik och de har en fullspäckad agenda Bryssel. Genom projektet Gnistan vill vi att ungdomar ska känna att de kan göra en skillnad och att de själva kan bidra till en bättre värld, säger Carmen Wargborn, ansvarig projektledare för Gnistan på Vattenfall.

De skolor som deltar på studieresan är:
Kiruna: Friluftsskolan Vargen, med sitt bidrag Megafonen
Trollhättan: Paradisskolan, med sitt bidrag iCharge
Sollentuna: Edsbergsskolan, med sitt bidrag om piezoelektricitet

This entry was posted in Vetenskap och teori, Visionerna. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.