Pengar över och i all hast köpa in böcker till skolan

Eleven i klassen läser

Inte sällan får jag frågan om vilka böcker skolan ska köpa in. Ofta kommer frågan då det visar sig finnas pengar kvar och att dessa öronmärks till bokinköp. Det är bra att pengarna får gå till böcker. Men det är ofta bråttom med att köpa in, det måste komma på rätt sida om bokslut och årslut. Vilka böcker föreslår jag? Jag läser mycket och funderar mycket kring det jag läser men skolan byggs inte upp av vad jag tycker och anser utan hur vi ser till att barn får och kan läsa och kan fortsätta att läsa. Däremot vill jag gärna ingå i samtal om vad vi tänker, kommunicerar och lär av och genom barn- och ungdomslitteraturen.

Om det är böcker till en skola är det av vikt att de ger många elever läsmöjligheter. Böckerna ska bidra till att läsandet blir en rolig och lärande aktivitet. Böckerna ska främja lärande och fortsatt läsande. De ska också bidra till lärarens högläsning.

Det finns flera sätt att gå tillväga:

  • samtala och rådgör med en bibliotekarie, be om råd och lyssna till det som sägs och den erfarenhet och den kunskap bibliotekarien har
  • läs och inspireras av Kulturrådets Barn- och ungdomsbokskatalog
  • besök en bokhandel och resonera med bokhandlaren
  • följ kontinuerligt recensioner och också Kamratpostens recensioner
  • avsätt tid till diskussioner om barn – och ungdomslitteratur på de pedagogiska möten skolan har och ger tid till

Hej HOPP!

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Litteratur och läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.