Vi behöver ord

P1410321-001

Ofta talar jag om läsning. Om att öppna böckerna och läsa högt. Ofta tänker jag att det är orden jag vill sprida. Ge barn och unga ord som de inte känner till men som de får lyssna till, uttala. Också ord som de känner till men som de får fördjupa sin förståelse kring. Alltid finns orden där att väcka vår nyfikenhet och våra funderingar. Också de vanliga orden är spännande. Som ordet visp.

Ord har alltid väckt min nyfikenhet. Jag kan stanna upp och smaka på dem, fundera över dem och tänka på hur jag använder dem. Min mamma älskade ord och hon hennes intresse syntes överallt. Vi stannade upp för ord och tittade på dem, läste dem högt, funderade över dem och inte sällan skrattade åt hur de lät. Den roligaste leken var den då mamma sa ett ord och vi genast skulle, utan att tveka, säga det första ordet vi kom att tänka på. Betänketiden var liten. Hur olika vi associerade? Hur våra tankar tog skutt och öppnade till berättelser som gav kopplingarna innehåll och berättelser? Vi lekte med orden.

Varje dag hade jag med mig ord till klassrummet: Apostlahästar, diskussionsunderlag, pengatvätt …

Eleverna fick samtala om orden och fundera över hur de kunde användas. I årskurs ett kom några elever att diskutera apostlahästarna som fanns hos ett av barnens morföräldrar. De förstod att det var ett husdjur. En slags häst. Dagen därpå använde de ordet när de sprang ut på rast.

– Vi använder våra apostlahästar.

Det dröjde inte länge innan eleverna själva hade med sig ord till klassrummet. En elev var så angelägen om att hans ord skulle bli ett ord för klassen att fundera över. Han var ivrig, glad och nyfiken på hur ordet skulle tas emot och de diskussioner som skulle komma. Det var nästan svårt för honom att hålla ordet för sig själv och han fick viska det i mitt öra:

– Elöverkänslighet, viskade han.

Efter rasten syntes ordet på tavlan och diskussionerna tog vid och alla de många ord vi använder då vi samtalar om ett ord ger mening och bygger mening.

Vi behöver ord. Ni som lyssnat till mina föreläsningar vet att jag ofta talar om vikten av ord och att ett ord leder vidare till andra ord. Som exempelvis det handfasta ordet visp som kan få oss att upptäcka både redskap, plats och fenomen.

Hej HOPP!

Anne-Marie

This entry was posted in Ordförrådet. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.