Varje skola borde ha ett läsråd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi  har ett nationellt läsråd. Detta råd har ett övergripande perspektiv. Det behöver vi.

Det jag önskar är att varje skola inrättar ett läsråd. Ett sådant råd ska ha regelbundna möten och innehålla diskussioner om läsandet på skolan. De som sitter i läsrådet ska representera skolans elever och de yrkesgrupper som arbetar där. Det kan betyda att vaktmästaren får komma till tals men också ge sina råd om hur en vaktmästare skulle kunna främja. Lärare i andra ämnen än svenska ska sitta med tillsammans med lärare i svenska.Skolbibliotekarien en självklar plats i rådet. Innehållen som diskuteras ska bemötas med nyfikenhet och respekt för oliktänkande i frågan. Forskning och tidningsartiklar kan utgöra en grund för samtalen.

Rådet ska också representera elever som är långt ifrån läsandet och böckerna. Vi behöver förstå hur det ser ut om man inte läser och vad som skulle kunna göra skillnad. Då behöver dessa elever få en röst så att skolan kan förstå men också förändra.

Läsrådet ska vara ett råd som handlar om skolans viktigaste innehåll, dvs, att få läsa, upptäcka läsningen samt att få de kunskaper som krävs för att läsa. Rektorns roll är avgörande för att stötta genom att underhålla frågor rörande läsandet.

#läsrådpåvarjeskola

Tänk gärna tillsammans med mig.

Vänligen, 

Anne-Marie Körling

Det här inlägget postades i Väck läshungern, Verkligheten, Visionerna och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Varje skola borde ha ett läsråd

  1. Bolkegård Camilla skriver:

    Ja vilken bra ide! Det här ska jag fundera på. Jag och den nya skolbibliotekarien är i startgroparna och planerar en läsinsats på vår 4-9 skola.

    Kram Camilla

Kommentarer är stängda.