Fria Barn Lyckliga Människor

Anne-Marie Körling Korlingsord

@acbrockman Skå-Gustav tog upp idén och förverkligade den. Går att läsa där. Jag tror jag ska läsa om boken. Det kanske ska läsas i ny tid.

A Neill – Fria barn lyckliga människor

Det twittras lite om den gamla boken ”Fria barn lyckliga människor” av A Neill och den pedagogiska idéen med Summerhill. Jag läste boken första gången då jag var 13 år. Ja, det kan tyckas märkligt men jag var ett mycket läsande person och jag läste mycket psykologi. Boken tryckte jag till mitt mycket unga hjärta och kan känna den kärleken till boken än idag. Jag läste om den med ett annat perspektiv då jag var vuxen (?) vid 25 års åldern. Jag följde också Skå-Gustav som hämtade inspiration av A Neills tankar och genomförde dem i Sverige.

Idag är jag mer skeptisk. Men så insåg jag att jag kanske ska läsa om den igen. För det handlar om den tid man läser böcker och hämtar idéer. Det ska också förstås som ett svar på en tid då barn och unga inte hade eller ägde sin frihet. Jag ska leta reda på mitt tummade ex. Omläsning.

Jag ska också söka mig tillbaka till Piaget. Då Vygotiskij svarar Piaget i sin teoribildning så är jag återigen nyfiken på Piaget. Jag vill se hur de kommunicerade. Tänk om de hade haft en blogg eller varit twittrande. Vilken diskussion det skulle ha blivit. Men samma diskussion förs i böckerna och skrifterna. Bara att källsöka och undersöka. Gå in i dialogen.

Det här inlägget postades i Barns rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Fria Barn Lyckliga Människor

 1. Mats skriver:

  Bra tips – riktigt bra!
  För den lättsinnige finns programmet om Neill i UR:s serie Pedagogikens giganter. Jag har lyckats tvinga en del studenter att se det och några har blivit rejält påverkade.

  (Visst är det kul att tvinga någon att se ett program om antiauktoritär uppfostran!!!)

 2. Anne-Marie Körling skriver:

  Spännande. Jag läser gärna om. Du – i en av mina klassutvärderingar säger eleverna – VI MÅSTE FÅ LYSSNA MER PÅ MATS SÅNGER – Jag ska sprida dina skivor – finns de kvar att köpa.

 3. Mats skriver:

  Tack!
  Tusen!
  Alla tre skivorna finns att ladda ner från
  http://mah.itslearning.com/mah/lumaol/pojkaktig/

  Både som pdf (text) och mp3!

 4. Anne-Marie Körling skriver:

  Gör reklam för dem Mats, De är hur bra som helst. Jag ska sprida dem…. Må gott// A-M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.