Hur känner man sig då man räknar multiplikation

KÖRLING UNDERSÖKER SAKER OCH TING - DENNA GÅNG HUR BARN MÅR DÅ DE RÄKNAR

Det är viktigt att komma åt hur man tänker och faktiskt hur man känner. Här sitter jag med en elev och undersöker hur eleven tänker och känner då man räknar multiplikationstabellen. Eleven hade börjat bli rädd för multiplikationstabellen. Den skrämde och han kände sig dålig. Jag måste undersöka om allt är dåligt och alla multiplikationer kan uppfattas som farliga.

Jag använde mig av smileys. De fungerar bra. Det visar sig att det inte är så farligt med en del av multiplikationerna av treans tabell. Eleven kände sig lättad. Det är ju syftet. Sedan övade vi oss tillsammans på alla de eleven kunde. Det kändes väldigt bra. Sedan fick eleven välja vilka utmaningar som eleven kunde tänka sig att ta. Då gäller det att läraren absolut inte manar för fort eller krånglar med att utmana för mycket eller göra något tok i form av dolda.

Om vi tittar noggrant på elevens smileys får vi faktiskt en karta över hur vi kan förhålla oss vi lärare. Och eleven har faktiskt lite strategier för 9×3 och därför blir det två ansikten där och de är tomma för eleven kunde inte säga något om talet ännu.

Jag tycker det här är fiffigt. Jag får också en dokumentation! Den behöver vi tillsammans.

Våga vara värdig eleven!

Det här inlägget postades i Formativ bedömning, Matematikundervisning, Skolrättigheter, Strategier och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Hur känner man sig då man räknar multiplikation

  1. Catharina skriver:

    Jag vill tacka dig för du betyder så mycket för mig, jag är en kämpande ganska så ny (fjärde året är ju inte så mycket, eller hur!) men inte så ung lärare och ibland känns det jag gör helt tröstlöst men du inger hopp och jag är så tacksam för att du delar med dig av din klokhet! Kram!

  2. Lisa skriver:

    Gillar dina smileys! Att få syn på sin egen kunskap är bra och underlättar för fortsatt inlärning! 😉

  3. Anne-Marie Körling skriver:

    Ditt gensvar gör mig stark. Jag kan bara ta emot dina ord och jag gör det. Anne-Marie

Kommentarer är stängda.