Teknik: Den gamla tekniken i nya händer

Jag undrar hur en gammal radioapparat skulle fungera i en elevs händer. Tänk att ratta in Luxemburg och alla länders radiokanaler. Det kanske vore spännande att ha en gammal teknikdag – med alla gamla saker som vi en gång hade. Tänk att kasta in en bakmaskin och inte berätta vad den kan göra?

– Jag minns min bästa väns ångmaskin, en sådan man laddar med sockerbitar? Den tyckte jag mycket om, jag ville alltid att han skulle ta fram den. Jag var så liten så jag minns inte riktigt hur man gjorde, det var något med sockerbitarna och själva kraften.  Det var metatabletter … men de såg ut som sockerbitar. Torrsprit!

Astrid Lindgren skrev om ångmaskinen. I Karlsson på Taket har Lillebror en ångmaskin. Det händer saker med den då Karlsson är världens bästa ångmaskinsskötare.

Det här inlägget postades i Verkligheten, Vetenskap och teori och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Teknik: Den gamla tekniken i nya händer

  1. Plura skriver:

    Oj, nu fick jag en flaschback. Ser en liten grabb framför den stora radiogrammofonen stående och rattar fram Radio Luxenburg, Radio Ibra från Tanger och massa andra stationer.

    Eller varför inte modelljärnvägen man hade och körde tåg på. Eller mekano där man skruvade ihop massor med metalbitar. En föregångare till Lego. Säkert finns det fler gammal go teknik man kunde sätta i dagens barns händer för att se hur de lyckas leka med dem. Det var där mitt teknikintresse i varje fall väcktes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.