Alfons Åberg och någon rolig teori

Om man vill pröva teorierna, alltså Skinners, Piagets, Vygotskijs, Bronfenbrenner, Kohlbergs – tja vilken som helst faktiskt – kan man göra det direkt på barnboksfigurerna, alltså de barn som beskrivs i dem.

Det betyder ju inte att vi ska göra barnlitteraturen skada, utan för att lära oss. Det är också spännande att tänka hur vi skulle undervisa Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga eller ha utvecklingssamtal med Nils Holgersson innan han av pin uppfostrarstraff förvandlades till en tomte och fick sitta på en gås och se sig om för att sedan kunna växa upp till något riktigt ordentligt. Skulle vi förutspå denna utbildningsresa?

Det här inlägget postades i Litteratur och läsning, Vetenskap och teori, Vygotskij och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.