Längtan efter skolan och rutinerna!

Jag ser massor av ungar. De drar omkring i affärer, på shoppingcentrum, sitter i billiga hamburgerställen, de köper coca-cola och några spelar fotboll. Jag är i ett annat land. Det är ganska fattiga områden. Jag tänker dock att skolan behövs, och den bästa skolan för alla ungar. Jag tänker att många, många barn säkert längtar bort från ledigheten in till skolan igen. Skola erbjuder något av kontur, struktur och vardaglighet, något återkommande, en slags trygghet. Om vi alltid, alltid bar vår skola högt och vårt läraryrke med raka ryggar och tog emot alla barn så skulle skolan få vara en av de bästa platser i ett barns liv, tillförande och kompensatorisk, möjlig för var och en. Det slår mig då jag ser en hoper ungar i mellanåldern gå i ett gäng från ett stort köpcentrum … en kille går lite bakom och svär över att de inte kunde köpa öl … Det är besvärligt att vara ledig också. Det är krävande att vara hemma och tillhöra ett gäng. Sommarlov är inte bara något underbart. Jag undrar varför vi prisar den ledigheten så högt! Jag tycker vi ska rikta oss på innehållet i skolan och göra det till det bästa och det som kan och ska verka för varje unges rätt till något föränderligt.

Det här inlägget postades i Pedagogiska miljöer, Relationer och vänskap, Skolorden. Bokmärk permalänken.

4 svar på Längtan efter skolan och rutinerna!

 1. Morrica skriver:

  Jag tror vi prisar den och lovsjunger den av nostalgiska själ, vi tänker på Bullerbybarnens, Emils och Madickens sommarlov, på Saltkråkan och vår egen barndom och glömmer att deras världar inte är de världar där dagens barn har sommarlov.

 2. Lilian skriver:

  Jag instämmer med Morrica!

 3. Pippi skriver:

  Anne-Marie!
  Just hemkommen från två veckor i ett underbart soligt, varmt och matglatt Grekland kan jag berätta att ”ungarna” i den byn som jag bodde i ,de älskade sin skola och de längtade till slutet av augusti då skolan börjar igen. Jag hoppas att mina ” ungar” här i Sverige säger/tänker samma sak. Ha en underbar (LGR11) sommar! /Kram

 4. Jan Lenander skriver:

  Jag går på sätt och vis på tvärs mot övriga kommentarer för jag tycker att det är fantastiskt viktigt med sommarlov, efter 45 timmar i veckan i skolan behöver mina batterier laddas. Läraryrket är verkligen de onda eller de goda cirklarnas yrke när batterierna är laddade och orken finns så kastar jag mig in i den goda spiralen med elever som hela tiden lyfter mig högre men ….

  Sen håller jag med om fokuset på skolans innehåll. Ditt inlägg om skolans innehåll har varit ett av de mest banbrytande och förlösande inläggen för mig. Ja, jag fokuserar mycket på skolans innehåll hela sommaren också … jag granskar en spännande bok av Magnus Blixt om läraretik, jag funderar kring hur man möter tonåringens uppror, jag suger en extra sväng på Peter Gärdenfors bok ”Lusten att förstå”, jag fotografera natur, teknik samt människa och dagarna är fyllda av härliga upptäcktsfärder i kunskap av alla de slag.

Kommentarer är stängda.