Anti-jante-lagen

Jantelagen gör mig alltid besviken och ledsen. Jag skriver härmed en anti-jante-lag. Anti-jante-lagen har en generös lagsida. Med öppenhet och generositet tar den emot dina lyckliga upptäckter, din nya lärdom, din glädje över det du lyckas med och det du lyckades med igår, i förrgår, och en gång för länge sedan. Om du vågar pröva så tar anti-jante-lagen gärna emot dig och låter dig pröva – oavsett hur det går – så är vi glada över att just du vågade pröva något nytt. Ingen av oss andra vågade eller visste.

Här är jante lagen och mina tänk kring dem, jag menar att jag ska utveckla dem till några enklare meningar:

 • Du skall inte tro att du är något. /DU FÅR GÄRNA TRO ATT DU ÄR NÅGOT OCH NÅGON – FÖR OM INTE NÅGON VISAR SIG SÅ BLIR VI ALLA EN ENDA GRÅ MASSA OCH DET SKAPAR INGEN FÖRÄNDRING!
 • Du skall inte tro att du är lika god som vi. KLART ATT DU SKA TRO ATT DU ÄR LIKA GOD SOM VI ALLA ANDRA ÄR. OM VI ÄR ETT VI SÅ BEHÖVER VI DIG OCH DU BEHÖVER OSS OCH TILLSAMMANS ÄR VI SÅ MYCKET STÖRRE ÄN ALLA DE SOM ÅTSKILJER SIG FRÅN NÅGON!

 • Du skall inte tro att du är klokare än vi. VEM ÄR KLOKARE ÄN NÅGON ANNAN? KLART ATT DU FÅR VARA KLOKARE ÄN NÅGON AV OSS. DET VIKTIGA ÄR ATT VI ALLA FÅR BLI KLOKARE TILLSAMMANS. OM DU ÄR KLOK OCH BERÄTTAR ELLER VISAR NÅGOT FÖR OSS SÅ KAN EN DOLD KLOKHET UPPENBARA SIG INOM MIG ELLER DIG. TILLSAMMANS BEHÖVER VI ALL KLOKHET VI KAN FÅ. HAR VI RÅD ATT INTE INKLUDERA KLOKHETEN DU VISAR!

 • Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi. DET HÄR VISAR BARA ATT VI TROR OSS FÖRMER OCH VI APPLICERAR VÅRA FÖRESTÄLLNINGAR PÅ DIG. DET KAN VARA SÅ ATT VI GÖR SÅ FÖR ATT DU INTE SKA FÅ UTRYMME. VI KALLAR DET FÖR ATT DU INBILLAR DIG NÅGOT. OM DET ÄR SÅ ATT DU INBILLAR DIG NÅGOT SKA DU TA DET FÖR INTÄKT ATT DU ÄR NÅGOT MYCKET VIKTIGT – OCH ATT DU FAKTISKT HAR RÄTT ATT STRÄCKA PÅ DIG.

 • Du skall inte tro att du vet mer än vi. VI KAN INTE LÄNGRE TÄNKA SÅ EXKLUDERANDE. OM DU VET NÅGOT SOM VI INTE VET SÅ MÅSTE DU ABSOLUT FÅ BERÄTTA DET FÖR OSS. SLÅ DIG NED OCH TA STORT UTRYMME OCH BERÄTTA. VI SKA LYSSNA. DÅ VI HAR LYSSNAT SKA VI BERÄTTA FÖR DIG HUR DINA TANKAR TOGS EMOT OCH HUR VI KOM ATT TÄNKA EFTER ATT DU BERÄTTAT OM DINA KUNSKAPER.

 • Du skall inte tro att du är förmer än vi. FÖRMER? STACKARS MÄNNISKOR SOM SJÄLVA SKAPAR DISTANSER, HIERARKIER. KLART ATT VI VET ATT DU INTE TÄNKER SÅ OM DIG SJÄLV – DET ÄR VI SOM SKRIVER DET I PANNAN PÅ DIG!  FÖRMER? DU FÅR GÄRNA TÄNKA GOTT OM DIG SJÄLV OCH DET DU VET OCH KAN. VAR STOLT.

 • Du skall inte tro att du duger till något. DU DUGER PRECIS SOM DU ÄR! VI VET ATT DU DUGER OCH ATT DU DUGER SÅ BRA. VI SKA ÖVA OSS I ATT BETRAKTA DIG SÅ. DET ÄR VÅRT UPPDRAG OCH VÅRA AMBITIONER ATT TA EMOT DIG SÅ ATT DU FÖRSTÅR ATT DU DUGER BLAND OSS.

 • Du skall inte skratta åt oss. VISST FÅR VI SKRATTA IHOP OCH TILLSAMMANS.

 • Du skall inte tro att någon bryr sig om dig. DET HÄR ÄR DET SVÅRASTE VI HAR ATT GÖRA. VI SKA ALLTID VISA ATT VI BRYR OSS OM. DU HAR RÄTT ATT KÄNNA ATT VI BRYR OSS OM DIG. OM DU INTE KÄNNER SÅ MÅSTE VI ALLA SKAPA NÅGOT BÄTTRE FÖR VAR OCH EN AV OSS.

 • Du skall inte tro att du kan lära oss något. I ALLA VÄRLDAR, I ALLA RELATIONER, I ALLA SAMMANHANG, I ALLA KOMMUNIKATIONER, I ALLA MÖTEN, I ALLA KROCKAR, I ALLA TEXTER, I ALLA ÖGONBLICK ÄR VI LÄRANDE. DEN SOM STÄNGER AV LÄRANDET HAR FÖRLORAT EN DEL AV LIVSINNEHÅLLET. DÄRFÖR SKA DU FÖRSTÅ DET SÅ HÄR – VI VILL ATT DU SKA DELA MED DIG. LÄR OSS! OCH VI SKA STÄNDIGT MÖTAS MED FRÅGORNA – VAD KAN DU SOM JAG KAN FÅ TA DEL AV!

Anne-Marie

som gärna tar emot dina stoltheter, lyckligheter, framgångar… skriv in de här… våga erövra det du är glad över… stolt över… upplever att du kan… har gjort… VÅGA VARA STOLT över det!

Det här inlägget postades i Värdegrunden och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Anti-jante-lagen

 1. Anton Blomqvist skriver:

  Hej hej, jag igen (!!!)
  Du har ju en systemkamera och jag med men vågar du ta ut den nu när det är så snöigt? Jag är så rädd att den ska gå sönder av allt vatten. Och om du gör det så kan du väl lägga upp lite fina snöbilder? 😀

 2. Anne-Marie skriver:

  Hej – Anton… Jag ska lägga ut en bild åt dig. En snöbild. Självklart. Jag tror inte du behöver vara så rädd om kameran, den är tåligare än vad man tror. Jag tror på användandet. Men jag lägger in kameran under jackan om det blir för snöigt. Må gott, A-M

 3. Anton Blomqvist skriver:

  Yey, va snällt!
  Okej då ska jag ut och slita på min käre kamera!

 4. Plura skriver:

  Revolution – Spika upp detta över allt i Sverige. Med plakaten fäst en speldosa med Beatles låt Revolution från 68.

  ”You say you want a revolution
  well you know
  we all want to change the world
  you tell me that it’s evolution
  well you know
  we all want to change the world
  but all want to change the world
  but when you talk about destration
  don’t you know that you can count me out
  don’t you know it’s gonna be alright
  alright alright”

  osv

 5. Pingback: Kristina Alexandersons blogg » Jag har fått den äran…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.