Ibland, om det är många lärare runt en elev, kan omdömet som lämnas skriftligt visa att läraren inte har något att säga om eleven. Det betyder ofta att allt är ok. Jag tycker inte att det är ok att inte ha något att säga om eleven. Det är frågan om att orientera sig bort från rätt och felvärlden i skolan. För om vi bara säger när något är fel så hamnar hela skolan fel. Vi ska berätta rikligt och generöst om elevens lärande. Det ska vi tala om.
Här är jag. Hej HOPP!
-
Senaste blogginläggen:
- Faran med att benämna ord som svåra 2022-08-10
- Prestationernas gissel – att skynda att lära 2022-08-09
- En dag i elevens liv i skolan 2022-08-08
Kategorier
Korlingsord på Twitter
- Hur barn lär sig borde vi vara mer nyfikna på. Inte vilka de är och vad de har för diagnoser. Vi borde värna ett me… https://t.co/zAcuiW5iA3 about 1 hour ago from Twitter Web App
- Undervisningen talar vi för lite om, nästan inte alls.Den kan samla en klass, skapa fokus för samtalen, bidra till… https://t.co/ymKKJRb4c3 about 1 hour ago from Twitter Web App
Artiklar på andra ställen:
OM ATT STAVA RÄTT:
https://skolvarlden.se/artiklar/konsten-att-ratta-ratt-anne-marie-korling-om-att-utveckla-stavning
https://news.cision.com/se/gothia-kompetens/r/fran-stavfel-till-stavratt---ny-bok-av-anne-marie-korling,c3327044
https://www.svd.se/smartaste-sattet-att-retta-ett-stavfel
Arkiv
TOMAS TRANSTRÖMER:
"Uppdrag: Att vara där man är".Lev Vygotskij:
Talspråket är alltid begripligt för barnet; det uppstår ur ett levande umgänge med andra människor, det är en fullkomligt naturlig reaktion, barnets reaktion på vad som händer omkring det och berör det.
När det gäller att bedöma elevernas utveckling så finns det naturligtvis så mycket mer att uttala sig om än enbart det som gäller provresultaten. Att en elev är mer än sina kunskaper torde vara en självklarhet för envar lärare. Ändå har intresset alltmer kommit att fokuseras till provresultat som är lätta att mäta och betygsätta. Denna ytterst begränsade syn på undervisning, lärande och fostran har tyvärr kommit att prägla dagens skolsituation i mångt och mycket. Därför borde vi också försöka hitta andra kriterier för hur vi kan bedöma eleverna utveckling på områden än enbart det som gäller deras kunskaper. Hur är det med uppmärksamhet, motivation, självständighet, samarbetsförmåga, uthållighet, noggrannhet, humör osv. Ja, hur mäter vi egentligen den personliga utvecklingen och hur sköter vi redovisningen?