Ordet om

Körling fotograferar 2009

Händelser i livet förändras inte av ett om. Det fick jag lära mig då en nära råkade ut för en allvarlig olycka. Min nära ställde sig frågan om… om… om… och dessa om-vad-som-kunde-hända-frågor besvarades med verklighetens – Detta har hänt!

Alla om-frågor var de som förde iväg, tog fatt i fantasien och gjorde allt mycket, mycket värre. Om… saker och ting hade hänt så kunde… kan hindras av berättelser om vad som faktiskt hänt. Verkligheten är mycket skonsammare än fantasin.

Då något händer som är allvarligt, vilket bara kan avgöras av den som det händer för,  är verklighetens beskrivningar mycket, mycket viktiga. Detta har hänt- berättelser stöttar och hjälper och skapar ramar för det som har hänt. Den som ska förstå verkligheten måste också tillåtas att ta orden i sin mun om och om igen.

Skydda i verkligheten inte ifrån den!

Anne-Marie

Som därmed skiljer detta om från om som låter så här:

– Om vi skulle ta oss en lång och vacker promenad?

– Om du vill så följer jag gärna med?

– Om en vecka så ska jag…

– Låt oss göra om detta misstag…

– Tänk om, det finns andra sätt att tänka på…

– Omtankar är något helt annat än om-tankar…

– Om vi bestämmer oss för det här ser våra möjligheter ut så här…


Det här inlägget postades i Sorg, Verkligheten. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.