Brukare om elever, anhöriga om föräldrar – Skolans anknytningsspråk?

Snälla svenska skolsystemet. Kalla mig aldrig brukare. Hitta på något fint ord som jag blir glad av och som gör att jag känner samhörighet.


@LiMaCarr Nä just det. Det är ju namnet på lärarna. 😉


@JensCroneman Ja det låter ju fint det! Vi är värsta utsugarna!

@LiMaCarr Har du allvarligt blivit kallad brukare? Av vem och i vilket sammanhang

@JensCroneman Min tweet kom sig av att jag såg en nystartad blogg från en skola med underrubrik ”information till våra brukare”. Grått.

@LiMaCarr Jobbat i skolan i 12 år, dessutom själv förälder. Har aldrig sett eller hört uttrycket i skolan. Föräldrar och elev funkar i MalmöExpand

@JensCroneman Har ni inte ”brukarundersökningar”? Alltså enkäter för föräldrar? Kanske ska överväga att flytta till Malmö ändå.

@LiMaCarr @jenscroneman Så här är tjänstemannaspråket för skolan i Malmö: Elever = brukare, föräldrar = anhöriga, lärare = medarbetare

@FilosofenNils @JensCroneman Tack för info. Varför dessa livlösa begrepp? Medarbetare bra. Men både brukare och anhöriga känns här sorgligt.

@LiMaCarr @jenscroneman Tjänstemännen i stadshuset rör sig gärna med samma begrepp oavsett verksamhet. På skolorna är det elev o förälder.

@FilosofenNils @JensCroneman Ord är viktiga även i stadshuset! Speglar attityder och sprider atmosfär. De är sällan neutrala.

@LiMaCarr @jenscroneman Jag försöker, med mycket liten framgång, få tjänstemännen att kalla våra boende i äldreomsorgen för gäster. Svårt.

@FilosofenNils Gäst är vänligare men inte rätt tycker jag. Det är också distansskapande. Våra äldre tar helt enkelt del av vårt gemensamma

@LiMaCarr Hur uttrycker man det med ett enkelt ord?

@FilosofenNils Ja, det är det som är det svåra! : ) Sätt en författare på det. Skapa något nytt om det behövs. @korlingsord är bra på ord!

 

***************************************************************** jag tänker och tänker och tänker och tänker. Detta med ord! Mötesdeltagare, skolanknutna aktörer och jag tycker det är svårt, svårt, svårt. För skolan är för mig rent praktiskt en hel hoper med viktiga relationer. Och om dem ska vi värna. Frågan är om språket skapar den känslan?
Det här inlägget postades i Läraryrket och lärarrollen, Ordförrådet och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.