Elevens trötthet i skolan

Ibland ser jag hur mina elever slokar med huvuden, inte orkar med dagen. Om jag först tittar på undervisningens innehåll, att den inte är monoton och saknar elevaktiviteter, undrar jag lite över elevens sömn och hur eleven äter. Många elever sover dåligt. De lägger sig sent. Och de ligger och oroar sig över saker och ting. Jag brukar fråga föräldrarna hur det ligger till med saken.

Sedan är det detta med maten. Jag undersöker hur eleven äter. Det kan jag göra under matrasten. Ser jag att eleven dag efter annan inte äter sin mat, att eleven inte äter ordentligt. Många saker som handlar om bristande koncentration kan handla om det som vi behöver, sömn, mat och frisk luft. Bara det att vädra ut ordentligt, röra på kroppen i klassrummet och tillåta att eleverna blir trötta. Inte anklaga dem för det. Och tack och lov för rasten.

Jag besökte en skola i ett annat land. De hade ingen rast alls under dagen. Observera – ingen rast. Jag ställde frågan om elevens ork och fick en frågande blick till svar. Ork? De måste.

Det här inlägget postades i Läraryrket och lärarrollen. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.