Hur mycket kunskap måste man ha om ekonomi?

Körling fotograferar 2013

I DN läser jag om Din ekonomi om barn och kontantkort. I artikeln ställer man sig frågan ”När det är lämpligt att barn börjar använda kort?” Man talar om vilken ålder barnet ska vara i för att kunna hantera ett kort. Man skulle tala om vilken kunskap barnet behöver för att handskas med ett kort och förstå sin egen ekonomi. Vi lever i en värld där det mesta går ut på att få oss att låna och konsumera. Att den fysiska kronan försvinner för ett abstrakt värde på papper eller i utdrag behöver problematiseras och bli till undervisning.

Jag tänker ofta på hur elever förstår och kan ekonomi. Hur många analyser av texter innan man skriver dit sitt namn och undertecknar abonnemang behövs? Hur mycket kritisk tänkande de krävs för att förstå hur man skapar sitt ekonomiska CV? Vad pengar är rent fysiskt och abstrakt? Vad är det att ha ett kontantkort?

Det här inlägget postades i Styrdokumenten, Verkligheten. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.