Det stundar föräldramöte; några tankar om dem

Körling fotograferar 2013

Några ord om föräldramötet:

Förbered dig med att ha läroplanen med dig, håll den i din famn, och hänvisa till den. Visa vad skolan har att ge av ämnen och av innehåll. Läs högt ur syftestexterna, de håller för det; välj ut tre för att visa varför skolan ger ämnen och visa dem att det är i skolan deras barn ska få möta dem, och att skolan är stolt över att ha det uppdraget. Visa föräldrarna att deras ord väger tungt, att barnen slits mellan att älska sin lärare och att älska föräldern och att de måste få tycka om sin lärare. Konflikter mellan föräldrar och lärare måste ske utanför barnets närhet. Det minsta missnöje lyssnar barnet in och varenda glädjeord likaså.

Då det gäller läsning, tala om läsförståelse och vad det innebär att bli en läsande. Visa texter som eleverna kommer att få möta i skolan, hur progressionen ser ut och vad det innebär att bli en läsande lärande. Berätta om språket i allt och att föräldrarna är viktiga; de kan fortsätta högläsa för sina barn, det är inte fusk att högläsa läxan för att stötta och minnas att elever blir barn då de kommer i närheten av sina föräldrar. De blir några år yngre då det är svårt eller orken tryter. Då behövs både mamma och pappa, deras famnar och deras tro på sina barn.

Och om läraryrket. Låt föräldrarna möta din profession. Jag önskar dig lycka till!

Det här inlägget postades i Läraryrket och lärarrollen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.