Rolig läxa: Tre kapitel ur tre olika böcker eller ett lektionstips

Körling fotograferar 2013

Jag brukade ge mina elever tre inledande kapitel ur tre olika böcker. Elevernas föräldrar skulle högläsa de tre kapitlen och därefter skulle föräldrar och barn diskutera och argumentera för vilken bok jag skulle högläsa i klassrummet.

Jag valde alltså tre kapitel, de måste vara lagom långa, för högläsning därhemma. Därmed fick jag göra ”reklam” för tre böcker att läsa. Jag kunde därmed locka mina elever till ytterligare läsning. Då föräldrarna (de måste få veta att de ska högläsa för sina barn, antingen genom hembrev eller på föräldramöte) läser investerar de sina röster till tre olika böcker. Det betyder att böckerna får de bärande ”andra” som vuxna kan vara för att böckerna ska bli lästa. Det finns inget så berörande som en människas högläsande röst, den generösa gåvan till en lyssnare och det påverkar eleverna att bli intresserade och få veta något om fortsättningen av berättelsen.

Det betyder också att eleverna lär sig argumentera för sina bokval. Vad det är de tycker om? Vad som är spännande? Varför de vill läsa mer? Varför jag ska läsa den bok jag ska läsa? Vi lär oss också komma överens om en bok att lyssna ur och själva läsa de andra. Jag kan också högläsa valda stycken ur de andra böckerna eller ta lärande textexempel ur dem vid textundervisning. Då är texterna redan bekanta för eleverna. Nyfikenheten väckt.

Ja, om jag nu inte ger eleverna läxor kan jag göra detta under lektionerna. Jag läser en, två eller tre olika inledningar i tre olika böcker. Eleverna får dem så att de kan läsa ihop med en läskompis och så får de argumentera för vilken bok de vill lyssna till.

Det här inlägget postades i Boken i undervisningen, Högläsning, Lektioner och lektionsförslag, Litteratur och läsning. Bokmärk permalänken.

6 svar på Rolig läxa: Tre kapitel ur tre olika böcker eller ett lektionstips

  1. Pingback: Litteratur | Pearltrees

  2. Pingback: Inger | Pearltrees

  3. Pingback: Svenska | Pearltrees

  4. Pingback: Ämnesbloggar svenska | Pearltrees

  5. Pingback: Ullis Holmgren (gullis) | Pearltrees

  6. Pingback: SV | Pearltrees

Kommentarer är stängda.