De tre pinnarna och sedan utvisning ur klassrummet

Jag hörde om en skola som infört att om eleven gör fel skriver man upp elevens namn på tavlan och sätter ett streck intill det då eleven inte sköter sig, gör fel. Vid tre streck visas eleven ut ur klassrummet.

Jag tänker att om vi genomförde detta i ett lärarrum – hur skulle vi förstå detta? De lärare som sa något fel, råkade göra saker tokigt, svara rakt ut i luften, så skrivs lärarens namn upp på en tavla väl synlig för andra lärare. För varje händelse ett stredk och vid tre streck så visar vi ut läraren. Jag skulle gärna vilja känna hur det känns.

Jag önskar mer pedagogiska diskussioner om det som pågår, varför vi gör dessa val, hur vi förklarar dem och vad detta gör med eleven. Vilket stöd kan finnas för att göra så här? Läroplanen säger att skolan ska bidra och främja barns växande. Att eleverna ska få känna växandets glädje.

Det här inlägget postades i Hinder för lärande. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.