Din röst om läraryrket, kontakten med eleven och livet i skolan

Körling fotograferar 2013

Vi måste börja där vi är. Vi kan börja med oss själva. Berättelsen om skolan kommer att bli en berättelse detta år. Det är valår. Jag tror envist på att vi, var och en av oss, kan berätta om skolan. Vi är i den. För att vinna gehör ska vi förhålla oss sakligt, berätta sakligt och inte alltid kidnappas in i de berättelser andra ger och gör om skolan. Våga den egna praktikens erfarenheter, uppdrag och verklighet. Vi kan berätta.

Vi kan börja med att berätta för en kollega hur vår skoldag ser ut, om lektionen, om hur vi lyckades, hur vi gjorde för att utveckla den, hur eleverna lärde sig. Vi kan undvika att se till det vi inte hann. Vi kan försöka fokusera på det som ägde rum. Och då vi berättar – öva oss i den stora konsten att lyssna. Och det noggrant och öppet.

Det här inlägget postades i Läraryrket och lärarrollen. Bokmärk permalänken.

3 svar på Din röst om läraryrket, kontakten med eleven och livet i skolan

 1. Henrik Birkebo skriver:

  Alldeles riktigt.

  Jag inspirerades av din serie (Skoltycket hette den väl?) då jag för någon månad sedan lät ett tiotal kolleger från min skola komma till tals på min blogg. (Och just det, jag lät ju även dig komma till tals …).

  Serien började här: http://birkebo.blogspot.se/2013/11/en-kollega-tanker-till.html

 2. Det här var vår första skoldag på terminen:

  Dagen innehöll inlevelseförmåga.
  Dagen innehöll rävar.
  Dagen innehöll film.
  Dagen innehöll paddor.
  Dagen innehöll en trana.
  Dagen innehöll sägner.
  Dagen innehöll häst.
  Dagen innehöll lektioner.
  Dagen innehöll ”kass till vass”.
  Dagen innehöll björnar.
  Dagen innehöll disksvampar.

  Idag lärde jag mig att klippa av svansar i ipaden.
  Idag lärde jag mig att klippa figurer i ipaden.
  Idag lärde jag mig att disksvampar kan vara en svans.
  Idag lärde jag mig hur man gör film på ipaden.
  Idag lärde jag mig att samarbeta med I….
  Idag lärde jag mig att samarbeta med S…. och K….
  Idag lärde jag mig att samarbeta med I… och K….
  Idag lärde jag mig att göra film på ipaden.
  Idag lärde jag mig att de inte tog hästen i Lejonhjärta…
  Idag lärde jag mig att ha inlevelse när man sjunger och läser.
  Idag lärde jag mig att lita på Cecilia! =)

 3. Richard Hultén skriver:

  Håller med dig.
  Om detta må vi berätta. För vem ska annars göra det?
  Viktigt också att berätta barnens berättelser som du, Cecilia, gör.
  Mina elever skrev dikter första dagen och vi samtalade om olika slags texter och vad som är typiskt för en dikt.
  Åttaåringarna kom fram till:
  att en dikt är som en sång men utan musik.
  att en dikt gör känslor.

  Glad att få vara med i skolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.