Att förstå morgondagens barn genom att läsa om föräldrar av idag

Jag har inte läst boken: En man som heter Ove av Fredrik Backman. Däremot har jag läst ”Saker min son behöver veta om världen” av Fredrik Backman. Jag skrattade högt på offentliga platser då jag läste boken. Men skrattet kom också att hamna i halsen. Föräldraskapet som det tycks mig idag syns mig så överdrivet drivet mot det bästa. Det här är föräldrar som inte låter några barn plocka krusbär ur taggiga buskar och kanske inte heller fullt ut vara vuxen barnet. Det är en så ömsint berättelse om föräldraskap att jag känner sådan värme. Allt kan  ju googlas på. Då jag var ung och förälder kunde jag inte googla, vilket också medförde att jag inte blev så rädd för allt som kunde vara farligt och att jag ovetandes kunde vara förälder utan att ingå i en tråd där allt om barnet diskuterades. Behövde jag stöd och hjälp frågade jag andra föräldrar eller mormor och morfar.

Jag längtar efter den dagen då Fredrik Backman skriver om sig själv som förälder till ett barn som går i skolan. Redan nu, trots att barnet är så litet, så litet oroar sig berättaren om vad som ska hända då barnet börjar skolan:

”Och jag är precis som alla andra föräldrar. Jag är livrädd för att du ska bli den där ungen i hörnet av skolgården. Lika livrädd för att du ska vara den som blir slagen som för att du ska vara den som slår. Jag har varit båda två, och det gör ont på olika ställen men på samma sätt.”

Läs, skratta, gråt och känn efter och som lärare – möt en förälder!

Det här inlägget postades i Boken i undervisningen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Att förstå morgondagens barn genom att läsa om föräldrar av idag

  1. Renee Andersson skriver:

    Rekommenderar att läsa ”Min mormor hälsar och säger förlåt” där Elsa är en speciell och mycket smart tjej, ca 8 år gammal! Hon kan verkligen lära oss mycket!/lärare o bibliotekarie

Kommentarer är stängda.