Språkutveckling handlar om medvetenhet: Fråga om nya ord för dagen

Körling fotograferar 2013

Lyft begreppen, gör orden till de viktiga för dagen, för lektionen. Ämnen tillkommer genom sina begrepp. Språket tillkommer genom orden vi kan berätta med.

Fråga eleverna vid dörren innan de går hem, kanske till och med efter varje lektion:

– Vilket/vilka ord lärde du dig idag? 

Jag gjorde detta efter varje lektion. Stod i dörren, tog i hand, frågade elev efter elev. Något nytt ord du lärt dig idag. Och nya ord tillkom dagligen. Om någon elev inte kom på kunde de lyssna in andra kamraters ord. Och väl uttalat finns ordet åtkomligt för eleven. Därför är det så viktigt att lyfta ord och begrepp, ständigt fråga om dem. Samtidigt som jag hörde orden användas och uttalas fick jag också kontakt med varje elev, kunde se dem i ögonen och känna deras hand i min. Värdera inte orden. De kanske inte heller kommer ur det gemensamma ni har gjort i klassrummet. Det kan vara ord som hör ihop med matsalen och dagens maträtt. Exempelvis; silverlök, citronslungad, fiskleverolja! Orden kan också komma ur en bok som eleven läst. Exempelvis; gnager, pass, dax, finurlig. Lyssna in och bejaka.

– Jag lärde mig ordet ”x” fast jag fattar inte riktigt vad det betyder. Men det låter kul.

Jag förde alltid anteckningar över ord eleverna ville lära sig under dagen. Ord skrevs upp på blädderblock (jättebra verktyg för att skriva och vara interaktiva kring) och jag skrev upp på tavlan. Jag skrev också upp i mina anteckningar. Tre ord mina elever ville störtdyka ned i var fjäderfä, klädpaltor och vader. Och jag blir alltid förvånad. Överraskad och väldigt nyfiken.

Körling fotograferar 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Några ord jag stött på, mött, läst och uttalat idag: 

  • tokrolig
  • vidsträckta
  • ursprungsbefolkning
  • pitjantjatjara

Så kan jag också modella mitt intresse!

Det här inlägget postades i Boken i undervisningen, Lektioner och lektionsförslag, Ordförrådet, Pedagogik, Pedagogiska miljöer, Pedagogiska samtal. Bokmärk permalänken.

1 svar på Språkutveckling handlar om medvetenhet: Fråga om nya ord för dagen

  1. Pingback: Fraksarapersson | Pearltrees

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.