Skrivande undervisning: Generera dikt ur ett sms

körling fotograferar 2010

Jag får många mail och sms med frågor om hur, vad, varför, när. Jag får många sms om frågor. Ibland ringer jag upp och det är så roligt. Tänk att det fungerar så bra att lyfta en fråga via en liten text i sms form. Här diskuterade vi hur vi kan skapa diktskrivande för högstadieelever. Jag föreslog flera saker men sen slog det mig att eleverna kunde plocka ut de fyra eller fem senaste sms de tagit emot. Skriva av dem och sedan plocka ut starka ord för att skapa dikten. I mitt fall skulle det kunna se ut så här:

Jag tar detta sms för att illustrera (och så skulle jag göra tillsammans med mina elever, jag skulle göra hela processen i min undervisning och tala om mina tankar och hur jag gör):

JAG SKRIVER FÖRST AV DEN TEXT JAG HAR ATT UTGÅ IFRÅN.

Berätta för dig

Kram

Tack för alla förslag

och tankar

Min hjärna går på högvarv!

Jag är jätteglad!

JAG LYFTER FRAM DE ORD NÅGRA ORD SOM ÄR VIKTIGA FÖR MIG UR DETTA SMS:

Förslag

högvarv

Min hjärna

Jätte

Berätta för dig

tankar

SEN FUNDERAR JAG HUR JAG KAN ANVÄNDA ORDEN I EN DIKT (DET FINA ÄR ATT GENOM ATT GÖRA SÅ HÄR SÅ BLIR DET NÄSTAN OMEDELBART EN SLAGS DIKT, SE OVAN)

Min hjärna

går på högvarv

Förslag

Tankar

Jag vill!

Berätta

Berätta för dig!

Anne-Marie,

som ska visa hur man kan göra en dikt av en slumpmässigt vald text. Det är otroligt roligt och dessutom har jag alibi i texten. Jag behöver inte avslöja mig. Det har visat sig att en del skrivare vill ha något att gömma sig bakom. Skrivande är känsligt. Också för mig. Det är en öppen yta av ord som trots min modell blir min egen och därmed en möjlighet för er alla att tycka och tänka. Någon stor författare – Klas Östergren – sa i en intervju; Jag lägger ju min själ också i varje punkt. Så känsligt är det.


Det här inlägget postades i Autodidakten, Svenskämnet. Bokmärk permalänken.

1 svar på Skrivande undervisning: Generera dikt ur ett sms

 1. sspirit skriver:

  Leka med ord, tänka med ord, tänka ord, tänka känslan, tänka och känna.

  Dagens svar på frågan ”Vad tänker du/ni på när jag säger mjuk?”:
  – min hand
  – soffa
  – boll
  – min kompis
  – min nalle
  – blomma
  – pensel
  – bebis
  – kudde
  – halsduk

  De år 3 år. Dagens ord. Varje dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.