Jante styr skolan!

Jag hörde mig själv säga – Lite tillspetsat skulle vi kunna säga att Jante styr skolan!

Det var ganska hårt sagt men med detta har jag en tanke. Jante hör inte hemma någonstans i kreativa och demokratiska verksamheter. Jag menar att hela den tanken strider mot all verksamhet som skolan ska gestalta för eleverna. Jante strider mot det mesta. Skolans mörka kraft är kanske just Jante. Kanske är Jante också kopplat till skam och skuld.

Låt säga att vi gör Jante till ett objekt vi ska förklara. Jag har några frågor:

 • Vem är Jante?
 • Varför gör Jante som Jante gör?
 • Åtgärdsprogram för att Jante förstår sin betydelse för kursplanens förverkligande
 • Ledarskap som skapar utrymme för att Jante utmanas
 • Hur syns Jante?
 • Hur drabbas de som utsätts för Jante?
 • Varför sitter Jante i personalrummet?
 • Vem har bjudit in honom?
 • Varför talar ingen om Jante?
 • Är det tyst runt Jante?

Personligen brukar jag leka med tanken JANTE är en FJANTE. Men det är inte så storslaget av mig att fäkta mot väderkvarnar. Jag vill egentligen veta mot vem jag fäktar, leker jag i  tanken. Jag undrar också om inte Jante blir ganska ensam då man klär av honom den dolda makt som vi alla låter Jante ta. Jante ska inte ha någon tronarvinge.

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Barns rättigheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Jante styr skolan!

 1. Plura skriver:

  Förstår inte varför vi skulle importera Aksel Sandemose till Sverige. Hade det inte varit bättre att Jante (inskrängthetens bärare) varit kvar i naborlandet tycker Plura.

 2. sspirit skriver:

  Murphys lag: minst en Jante finns på varje arbetsplats.
  Jante har bra självförtroende, men dåligt självkänsla. Det kan vara tvärtom.
  Jante får plats just för att ingen om någon vågar talar om Jante. Då blir det bara Jante som hörs.
  Man kan bli en Jante.
  Man ”odlar” en Jante.

Kommentarer är stängda.