På föräldramötet: Ge Lgr 11 utrymme, högläs och berätta ur den.

Detta skriver jag på begäran. Dina ord och dina uppdrag kan du hämta ur Lgr 11. Det är om HUR du ska berätta, utveckla och förklara.

Körling fotograferar 2012

Att ha föräldramöte handlar också om att ge föräldrar insyn och också få uppleva lite av det som de egna barnen möter. Jag har alltid med mig läroplanen på föräldramötet. Ur den läser jag alltid. Jag läser syftestexterna framför allt. De ger föräldrarna möjlighet att förstå varför vi har ämnen i skolan och varför vi undervisar om dem, genom dem och ur dem.

Jag högläser exempelvis syftestexten ur kursplanen i svenska:

”Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts.” Lgr 11 s. 222

Det är viktiga ord. Jag läser också om tre andra ämnen. Vilka som helst. Detta för att åskådliggöra för föräldrarna om varför innehållet. Och jag känner mig stolt i min profession då jag gör det. Skolan är generös. Jag tycker vi ska visa att vi är det.

Därefter kanske jag uppehåller mig vid språket, och att skolans roll och betydelse här är stor. Eleverna ska få lära sig att utveckla sitt talspråk, sitt skriftspråk, sitt skolspråk, dvs alla begrepp som är specifika för olika ämnen. Här skulle jag definitivt berätta om vilka ord eleverna kommer att möta under sin skolgång, dvs, alla år de går i grundskolan:

Stjärnbilder * årstidsväxlingar * artbestämning * tyngdkraft*friktion*balansgång*megnetism*ledningsförmåga*källsortering*avdustning*smältning*delning*kokning*kondensering*filtrering*brännbarhet*förädling*energi-använding*kretslopp*fasövergångar*spridningsprocesser*fällningar*syror*kolatom*livscykeln*plast*matspjälkning* destillation … Lgr 11, s 145-148

– ja för att nämna några av alla de som eleverna får då de har ämnet kemi. Allt det skolan ger. Skolan är generös.

Önskar dig, föräldrarna och eleverna en god och givande fortsättning på det kommande arbetet att utveckla läranderelationer och lärande.

 

Det här inlägget postades i Föräldramötet, Styrdokumenten, Synligt läsande. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.