Värna begreppen – ett skoluppdrag

Genom hela läroplanen och samtliga ämnen syns begreppen. Jag tänker att vi kan öppna våra ordförråd och verka generöst med det vi kan och tar för självklara. Ord och begrepp hör också till förståelse av ämnen. I kunskapskraven syns förmågan att orda. Eleven ska genom skolans undervisning och genom att omslutas av ord och begrepp som läraren ger, använder och omsluter med översättningar, beskrivningar, synonymer och på alla möjliga tänkbara sätt ge eleverna de begrepp de behöver. Jag ser att varje kunskapskrav synliggör elevens förmåga att använda begrepp och ju bättre förmåga ju högre betyg. Det betyder att lärarens och hela skolans ansvar om språkutvecklingen, vilket syns i den inledande texten av läroplanen, handlar om att ge eleverna språket, kontexten genom att vi själva använder ett rikt, varierat och välformulerat språk.

Det här inlägget postades i Barns rättigheter, Styrdokumenten. Bokmärk permalänken.