Vad är det för barn vi har idag?

Janusz Korczak skrev boken – Hur man älskar ett barn (1992). Jag tänker att titeln är provocerande. Jag tänkte så en gång och jag tänker så idag. Jag tänker också att synen på barn förändras. Det fria barnet, det onda barnet, det farliga barnet, det bortskämda barnet … och med den synen som råder i samhället vidtas åtgärder för att komma till rätta med. Jag är rädd att vi idag ser det onda barnet, det vi måste tukta och komma tillrätta med. Jag tycker frågan – Vad har vi för barn om tre år? är bättre ställd. För om vi tänker oss att vi har våra barn också om tre år så förskjuts ansvaret till oss själva. Vad vill vi att barn ska få ha, vara och verka i – vad är det för något barn behöver om tre år? Vilka är de då?

Framtiden kommer att ge oss svar på hur vi är mot barn idag. Vi kommer få veta!

 

Det här inlägget postades i Barns rättigheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.