Om Korczak på radio: Barn är människor, medborgare

Barn är  människor, medborgare – röster om Janusz Korczak.
Kulturdokumentären den 25 mars i P1 handlar om Janusz Korczak. Hans tankar och böcker har inspirerat pedagoger, barnrättskämpar  och konstnärer i mer än hundra år. I Polen är Janusz Korczaks mycket erkänd, en av de stora nationella hjältarna. Men i  Sverige vet de flesta inte vem han var. Mest känd är han för sin död. I början av augusti 1942 förintades Janusz Korczak tillsammans med sina två hundra barnhemsbarn i Treblinka.
Vem var han? Polsk jude, barnläkare, barnhemsföreståndare, forskare, pedagog och radioman. Vad betyder hans idéer idag?  Rut Berlinger en av Korczaks patienter, skolbarn från Chocimskaskolan i Warszawa, barnboksförfattaren Joanna Rudnianska, regissörerna  Carolina Frände och Lena Lucki Stein berättar om hur hans idéer  och person fortfarande inspirerar. Jan Tiselius läser korta texter ur bl a barnsidan i den polska radiotidningen Antennen och Korczaks mest kända  verk Barnets rätt till respekt och Hur man älskar ett barn.  Reporter Ylva Mårtens
Det här inlägget postades i Janusz Korcak. Bokmärk permalänken.