Sommarlovspedagogik

Körling fotograferar 2013

En lärare sover nog alltid räv. Idéer kommer också under sommaren. Samtal rings, bloggposter skrivs, utvecklingstankar undersöks. I det utvidgade kollegiet syns aktiviteterna; planeringen av lektionerna, diskussionerna och läsningen. Någon varnar och säger att en lärare måste ta sommarlov. Lärare tar sommarlov. Det är tillgången till tid och att inte ha bråttom som ger lärare lite rymd med fri tillgång till kreativiteten och reflektionen. I denna rymd och under denna höga himmel kommer tankarna när de vill och hur de vill. Själv skriver jag en bok. Sitter inne med det jag skriver. Tänker sol, tänker hav och äter en tallrik röda jordgubbar för att sommaren betyder det.

Det här inlägget postades i Skriver om ditt och datt. Bokmärk permalänken.

4 svar på Sommarlovspedagogik

 1. thord wiman skriver:

  Hejsan,

  ja, tänka blomma, sol och hav är en betydelsefull del av det inre livets spänst. En smula lekfullhet. Lite måste vi låtsas. En tänkvärd sång kanske? lite tillskott av energi, stämning, stimuli…

  youtube flowers never bend simon & garfunkel

  (Obs! Version: 23 nov 2011. Speltid: 2:21)

  Tvivelsutan kan du tålmodigt väl inflätad i ordens rike (din domän!) processa/skapa det du vill beskriva. Den positiva tankens kraft är något frigörande grundläggande att förlita sig på. Du är du. Gläns!

  Haha, kojbyggets essens har du fångat fint, och bokbyggets hantverksmässighet påminner om det grabbarna ivrigt donar med vid trädet där spiken (den ofta motspänstiga) är ordet och plankorna är meningarna. Hammaren kanske kan symbolisera viljan och de blåslagna tummarna återvändsgränderna. Men just det: utan lust/lusten blir det ingenting alls av någotdera av byggena.

 2. frokenvikarie skriver:

  Hej! Du har precis prickat in hur jag känner det min första sommar som anställd lärare, och som ser fram emot att få ta emot en ny klass till hösten. Jag har TID att ha många idéer, tid att tänka igenom dem, tid att läsa böcker såväl romaner som pedagogisk litteratur, tid att skriva ner lektionsplaneringar… Det känns inte som att jag jobbar, fast det är väl det jag gör? Känns som att man får smyga med det man gör, för någon säger alltid: ”men, har inte du ledigt nu?” Jo, och det är ju det som är så underbart! Att ha tid att hinna tänka!
  Tack för dina ord! / Eva

 3. Anne-Marie Körling skriver:

  Tack för att du läste och svarade. =)

 4. Anne-Marie Körling skriver:

  Tack Thord. Alltid samma värme och klokhet. Tack. =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.