Goethe lanserade den röda tråden

Det är lite underbart att den röda tråden som alla talar om har sina rötter i den tyska litteraturen – der rote Faden – och ur Johann Wolfgang von Goethe. Där handlar den unga kvinnan Ottilie låter sin dagbokstext hållas ihop av en bärande tanke (jag visste det – kvinnan sitter där med den röda tråden, skriver sin dagbok och låter det hela hållas ihop och samman). Goethe hämtade den röda tråden från den engelska marinen. Där fanns den röda tråden allra först.

Inom den engelska marinen finns det en egenartad anordning. Allt flottans tågvirke, från den tjockaste tross till det tunnaste snöre, är tvinnat så att genom det löper en röd tråd, som man inte kan avlägsna utan att lösa upp det hela /…/  Genom Orrilies dagbok löger på samma sätt en tråd av kärlek och tillgivenhet, som sammanbinder allt och kännetecknar det hela.

Det var gott att veta. I själva verket talar alla om den röda tråden. Själv undrar jag var jag har min tråd. Jag hittade en liten snutt under soffan och nu är jag i färd med att hitta den andra lilla biten …Jag tänker – om vi letar efter den röda tråden så måste vi börja med trossen. Där gömmer den lilla tråden sig, och dessutom är det nog hos engelska marinen vi kan finna den.


Anne-Marie

Underbar källa att leta vidare i: Bevingat, Hellsing/Hellquist/Hallengren, 2000


Det här inlägget postades i Ordförrådet och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Goethe lanserade den röda tråden

  1. Dan skriver:

    Den allra första röda tråden var väl Ariadnetråden några tusen år innan brittiska flottan. Man kan nog hänvisa till både grekisk mytologi och engelskt tågvirke gällande detta ämne.

  2. Anne-Marie Körling skriver:

    Tråden har många berättelser. Adrianes tråd är en mycket spännande myt. Tack för påminnelsen!:)

Kommentarer är stängda.