Om Janusz Korczak på radio! Lyssna!

Korczaks styrelse vill påminna om radioprogrammet :Barn är  människor, medborgare – röster om Janusz Korczak

.

Kulturdokumentären den 25 mars i P1 handlar om Janusz Korczak. Hans tankar och böcker har inspirerat pedagoger, barnrättskämpar  och konstnärer i mer än hundra år. I Polen är Janusz Korczaks mycket erkänd, en av de stora nationella hjältarna. Men i  Sverige vet de flesta inte vem han var. Mest känd är han för sin död. I början av augusti 1942 förintades Janusz Korczak tillsammans med sina två hundra barnhemsbarn i Treblinka.
Vem var han? Polsk jude, barnläkare, barnhemsföreståndare, forskare, pedagog och radioman. Vad betyder hans idéer idag?  Rut Berlinger en av Korczaks patienter, skolbarn från Chocimskaskolan i Warszawa, barnboksförfattaren Joanna Rudnianska, regissörerna  Carolina Frände och Lena Lucki Stein berättar om hur hans idéer  och person fortfarande inspirerar. Jan Tiselius läser korta texter ur bl a barnsidan i den polska radiotidningen Antennen och Korczaks mest kända  verk Barnets rätt till respekt och Hur man älskar ett barn.  Reporter Ylva Mårtens
This entry was posted in Värdegrunden, Verkligheten, Visionerna. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.