Källa och källkritik ordbok och ordlista

Körling skriver ord

 

– Eleverna får använda ordboken, sa läraren. Så blir den bestämd – ordboken!

Låt oss undersöka ordboken. Låt oss titta på olika ordböcker. Berättar de samma sak? Hur många ordböcker har vi? Vad förenas? Vad skiljer dem åt? Påverkar utgivningsår? Vad är skillnaden på en ordlista och en ordbok? Och om man slår på ett ord och får det översatt till ett annat språk, betyder orden samma sak i de olika kulturerna?

Källan är ordboken. Frågan är – vilken är ordboken? Vem är utgivaren? När är den utgiven?

Och ordlistan. Varför finns den? Vad gör förordet med innehållet?

”Svenska Akademiens ordlista över svenska språket är till sin natur en samling rekommendationer. De gäller först och främst stavning och böjning av ett stort urval ord.  /… / Redan ordlistans första upplaga 1874 hade rådgivande karaktär. Sjätte upplagan 1889 lades genom ett kungligt brev till grund för solans stavning. Funktionen som rikslikare har ordlistan sedan bevarat utan officiell sanktion.”

Ur Svenska Akademiens ordlista över svenska språket, 1986

Det här inlägget postades i Källkritik och undervisning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.