Lektionsförslag: Att läsa en ordbok

Jag slår ofta på ord. Det roar mig. Inte för att jag inte vet vad orden betyder utanför att jag undrar hur man beskriver ord. Det är också spännande att se vilka ord som finns med och vilka ord som inte finns med. Man kan göra mängder av lektioner kring det här med ordboken. Och då tänker jag kreativa lektioner där de egna tankarna och de livliga diskussionerna ska vara i centrum. Min ordbok är från 1986. Det är min favoritordbok. Men mycket saknas. Och om jag talar med eleverna kan jag be dem lista ord som de tror finns med och vad som inte finns med. De får göra tio eller fler av varje sort.

Nåväl. Jag skrev ett inlägg om att länsa kylskåp. Och läser de efterföljande orden kring mitt sökord – länsa. Här är de:

läns/a

länsa

länsarbetsdirektör

länsarbetsnämnd

länsbeteckning

länsbokstav

länsherre

länskod

länslasarett

länsman

länspump

länsresidens

länsråd

länsrätt

länsskatterätt

länsskolenämnd – VA – Vad är det och vilken beskrivning ges? Jo det står så här: Statlig myndighet på länsnivå som har överinseende över länets skolväsende. Och som förklaring ger man då detta: Länsskolenämnden antällde två nya fortbildningskonsulenter.

Ja, jag sa att min ordbok är gammal. Jag kan om det roar mig undersöka om samma ord finns med i en nyare upplaga, eller googla, eller söka … och undersöka.

 

Det här inlägget postades i Lektioner och lektionsförslag, Ordförrådet, Pedagogik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.