Dagboksråd 1968 – en text att jämföra med idag

IMG_2917-001

Jag hittade en massa dagböcker på en loppmarknad. Jag köpte dem för en krona styck och bar hem dem för att studera dem. Dagböckerna hette Evas kalender. I den från 1968 kunde vi Evor lära oss om skönhet, hemtrevnad, konversationer, saker att göra, pyssel och annat. Bland annat om självförtroendet:

Naturligtvis ska vi inte jämföra oss med Stjärnor. Men vi kan också försöka ta vara på de tillgångar vi har. Tänka på hållningen och spänsten, hålla efter figuren och framför allt tycka att det är viktigt att vara välskött. Det är det nämligen. Vet man med sig att man är hel och ren och doftar gott och har på sig kläder som man tycker om, då känner man sig tillfreds. Och man kan möta sin omgivning utan några hämmande funderingar på hur man själv tar sig ut.

/ … /

Förresten kan du ta och slå upp sidan 36. Där berättar Eva Ljungberg, en av Sveriges bästa och mest anlitade fotomodeller, om när hon var tonåring och försökte hitta sig själv.

Då går vi från sidan 9 till sidan 36:

Jag var dixie och en dixie var ungefär klädd som ett mod. Hade långt hår, alltid långbyxor och jättestora tröjor. Det var ett slags uniform och man reflekterade aldrig över om kläderna klädde en eller inte. Så blev jag lite äldre och upptäckte plötsligt att jag såg läskig ut i dom där kläderna. Ville bli annorlunda. Började granska mitt utseende och blev ganska missnöjd. Lång och bening var man ju och jag har alltid bekymmer med håret och hyn, Förut identifierade jag mig med gruppen. Plötsligt var jag helt nollställd. Hade inte längre något ideal att efterlikna.

Ja, så berättar Eva Ljungberg, svensk fotomodell i världsklass.

IMG_2919

Den som hade Evas kalender 1968 har gjort små anteckningar:

  • 8 februari 1968: Biologiskrivning
  • 12 februari 1968: Svenskskrivning
  • 13 februari 1968: Engelskskrivning
  • 21 mars 1968: Härligt väder. Varmt och soligt. 12 grader.
  • 3 maj 1968: Min födelsedag

Dagboken är sönderläst men få dagar med noteringar. Jag minns att vi använde dagböckerna strängt – man fick bara läsa det som stod skrivet på de sidor som rörde den specifika månaden. Var det mars så läste man bara de sidor som hörde ihop med mars.  Och man läste dagböckerna tillsammans med kompisar. Vi sydde och virkade, och knåpade och undrade om vi dög som dem vi var.

IMG_2920

This entry was posted in Verkligheten. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.