Lärare – Befolka skola 2011

Det är dags för en återerövring – Lärare måste få tillgång och utbildas ordentligt i den föreslagna skola 2011. Jag återkommer. Skrev detta svar på bloggen:

Jag vet inte om jag ställer någon till svars, vare sig skola eller lärare – men skolan fick oändligt många nya uppdrag (1994) och nytt styrsystem, allt på en och samma gång. Jag vill inte att den kommande kursplanerna försvinner i samma röra. Vi är alla förlorare på det. Jag tror vi ska vara väldigt noggranna när vi erövrar vårt uppdrag denna gång, oavsett vad vi tänker och tycker. Vi har stora friheter i kursplanerna och läroplanerna, inte ens det vet vi om. Nu är det dags att befolka läroplanerna. Ordentligt.

Jag vill inte ha nya kursplaner, eller läroplan, jag vill erövra dem vi får och börja bygga läroplan ute i skolorna. Det handlar inte om att få, utan att tillsammans göra och genomföra. Det handlar om att omsätta och bygga. Jag har talat om det nya – BYGGA LÄROPLAN! Det handlar om aktivitet. Den rätten ska vi lärare ta oss, skolan få och eleverna uppleva!

A-M

Det här inlägget postades i Barns rättigheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Lärare – Befolka skola 2011

 1. Morrica skriver:

  Ja. Det är så viktigt det du skriver, så oerhört viktigt, vi måste ta detta ansvar, nu, tillsammans, allesammans!

 2. Anne-Marie skriver:

  Jag skriver på en plan. Och jag är ganska allvarlig. A-M

 3. Plura skriver:

  Det konstiga i hela kråksången är att BYGGA LÄROPLAN har skolan haft sedan 1994. Som jag sagt tidigare ni har målen, riktlinjerna och ansvaret. VAD ni ska göra. Men under de 16 år som gått har ni själv fått bygga på läroplanen, men inte gjort det.

  Så SKOLA 2011 är inget nytt i sig. Det nya i den är att kursplanen är inkorporerad som del 2 med ett tydligt VAD och SYFTE. Nu förs en diskussion om det ska bli bakläxa för Skolverket på betygskriterierna från regeringen. Min kontakter på politisk nivå signalerar inte detta. Får se vad som händer i augusti.

  Ett som är säkert med SKOLA 2011, del 1 läroplan är det inga stora ändringar på än Lpo 94, frånsett att uppnående mål i huvudmoment ”Kunskaper” är borta och att huvudmoment ”Bedömning och betyg” utgått. Så till det nya träder i kraft är det bara att sätta igång och använda Lpo 94. Det blir inget bortkastat när den väl byts ut.

  Och om jag inte är felunderrättad har Skolverket fått massor med miljoner för att undervisa skolan vad som komma skall.

  Några funderar och uppmaning till handling från Plura.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.