Ta emot en nyexaminerad lärare vid skolan

Det är den viktigaste examen en nyexaminerad lärare gör – den att få bli anställd vid en skola, få sin första klass. Kan man tänka sig något mer ansvarsfullt omkring en lärare. Vi förvaltar det kanske olika. Men skulle jag vara rektor skulle jag:

 • Ställa en bukett blommor i klassrummet.
 • Bjuda in läraren i personalrummet, visa tillrätta och slå mig ned tillsammans med min nya lärare.
 • Be om ett möte direkt efter första elev-lektions-veckan. Be om reflektion och summering.
 • Skriva på whiteboarden i personalrummet att vi i synnerhet välkomnar vår nya lärare… våra nya lärare…
 • Gå runt och visa upp skolan på ett stolt och pedagogiskt sätt
 • Hälsa på så många som möjligt.
 • Ha en mapp klar med det allra viktigaste.
 • Ha tid för mentorspresentation.

Så skulle jag vilja göra. Och om jag vore rektor. Så skulle jag göra!

Om jag vore en lärare som fick en ny kollega skulle jag

 • få be att få ta del av den nya utbildningen och tankar om barn
 • vara nyfiken på det nya som kommer och blandas med det som redan görs vid skolan
 • fråga om jag kan vara till en hjälp
 • söka upp den nya läraren i klassrummet
 • inbjuda till fika
 • vara behjälplig
 • prata gott om lärarrollen och om eleverna

Ja, så ungefär! Så skulle jag vilja göra. Jag tror att själva yrkesinträdet är så viktigt. Det är verklighetens examen. Nu är jag lärare. Kan det vara större!

Och gissa hur många pirriga lärarmagar som finns därute just nu?

Det här inlägget postades i Läraryrket och lärarrollen och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Ta emot en nyexaminerad lärare vid skolan

 1. Pingback: Tweets that mention Ta emot en nyexaminerad lärare vid skolan « Anne-Marie Körling -- Topsy.com

 2. Marie skriver:

  Jag skulle också vilja bli mottagen så fint på en skola. Men först måste jag få en anställning vid en skola. Jag har sökt varenda tjänst inom skolan i mitt geografiska område, men har inte ens fått komma på intervju. Det känns hopplöst. Jag fick min examen i slutet på 2009 och har sen dess inte jobbat inom skolan. 🙁

 3. Emelie skriver:

  Det låter som ett utmärkt sätt att bli mottagen på. Jag är själv nyutexaminerad sedan juni 2010. Jag börjar mitt nya jobb den 16 augusti och tar emot min första klass, en åk 2, den 23 augusti. Jag är så himla nervös och pirrig. Jag känner ett så stort ansvar och är rädd för att uppdraget ska bli för stort. Jag vet att jag har en hög arbets kapacitet men hur gör man rent praktiskt när man möter en ny klass, har sitt första utvecklingssamtal, föräldramöte och hur fungerar datasystemet och de skriftliga omdömmena på skolan. Det är sådan saker som jag går och tänker på. Vissta har jag haft pratik och varit med på utvecklingssamatal osv men det är en stor skillnad att stå där själv.

 4. Anne-Marie Körling skriver:

  Du får gärna ställa frågor här – och ta en kollega på plats till stöd och hjälp. Våga, våga, våga och fråga, fråga, fråga…

 5. Sofie skriver:

  Hade verkligen uppskattat om jag skulle fått bemötandet så.
  Gjorde min första dag som lärare idag och tycker att rektorn och lärarna var hur trevliga som helst. Lite knepigt att börja första dagen samma dag som eleverna börjar. Men det har gått bra även om jag sitter nu och försöker planera morgondagens lektioner.
  Kastas in direkt i verkligheten på gott och ont.
  Ska verkligen göra mitt bästa för att jag, kollegier och elever ska få ett bra år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.