Det går nästan inte att lämna eleven ensam och hänvisad till sitt eget självständiga lärande om man läser i Lpo-94 och i den nya läroplan för skolan Lgr 11. De övergripande målen för lärande och förhållningssätt syns i att vi i skolan måste utveckla förståelse för andra människor. Jag har ritat en liten skiss. Jag tänker mig att eleven aldrig någonsin kan vara ensam utan måste få vara en individ, en elev i en grupp med andra. Jag tänker gruppens intelligens, alltså hur den samlade kunskapen inom gruppen blir en källa för varje elev i klassen. Jag har ritat och skissat. Så här har min tanke utvecklats så här långt. Jag är inte klar. Det blir jag aldrig.
Här är jag. Hej HOPP!
-
Senaste blogginläggen:
- Krönika om Sigge och hästböckerna 2023-06-01
- Krönika om boken jag nästan inte vågade läsa högt 2023-02-01
- Krönika om bilderboken som träffar i amygdala 2023-01-27
Kategorier
Korlingsord på Twitter
- Jag i en annan skepnad: https://t.co/mV6OEbR3uZ about 13 hours ago from Twitter for iPhone
Arkiv
Lev Vygotskij:
Talspråket är alltid begripligt för barnet; det uppstår ur ett levande umgänge med andra människor, det är en fullkomligt naturlig reaktion, barnets reaktion på vad som händer omkring det och berör det.
Spännande.
Man skulle också kunna gjort detta med hjälp av ett fiskbendiagram, som Bergtorpsskolan i Täby gjorde en gång i tiden när de pratade IUP. Eller ta hjälp av ett Lotus-diagram föra att just bena ut målen och riktlinjerna i Lgr11.
Det viktig är väl att komma underfund med att indvidualisering inte är lika med självstudier.
Individualiseringen är nästan inte ett ord utan att gruppen tillskriver möjligheten. A-M