Lgr 11 – Skrivstil eller/och handstil

Om vi med skrivstil menar skrivstil med kringelkrokar och vacker handskrift eller bara vanlig slarvig namnteckning så tror jag vi gör oss alla en tjänst i att tala om vilken stil vi använder då vi skriver. Skrivstilen kan komma att ta mycket tid som innehåll i undervisningen och jag tycker det är en aning fel. Det står i de nya kursplanerna att eleverna ska få undervisning så att eleven får utveckla förmåga att

formulera sig och kommunicera i tal och skrift

och i det centrala innehållet i ämnet svenska står, dvs, undervisningen ska innehålla:

  • Handstil och att skriva på datorn (dvs skriva med tangenter) år 1-3
  • handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och  med hjälp av dator (år 4-6)
  • Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika språkbehandling i digitala medier.

Ja, så står det. Handstil är om jag förstår min ordbok ”personlig skrivstil” och ordet skrivstil förklaras av ordboken som ”sätt att forma bokstäverna sammanhållna i text”. Japp, det blev en snirklig förklaring som jag med bestämdhet hävdar är felaktig. Detta med handstil kanske helst ska och bör förklaras som att få förmåga att läsligt kunna skriva till en mottagare och kanske också så att själva handstilen blir ledig och inte kräver alltför mycket tänkande om hur man skriver utan snarare att man skriver. Fokus vilar i att kunna göra sig förstådd i skriftlig form så att en mottagare med enkelhet kan läsa vad som står.

Min handstil är knappast skrivstil eller ens läslig. Jag skriver väldigt sällan på papper och med penna. Däremot ritar jag! Jag brukar låta mina elever få läsa skrivstil för det tycker jag är mycket viktigt och de som verkligen vill, och  de kan vara ganska så många, får lära sig att skriva skrivstil.

Det här inlägget postades i Barns rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Lgr 11 – Skrivstil eller/och handstil

  1. Pingback: Karriärmorsan» Blogg-arkiv » Mer maskinskrivning åt barnen Inspiration för tjejer i it-branschen

Kommentarer är stängda.