Eleven dokumenterar sina engelska kunskaper

Körling undervisar VINN ÖVER TEXTEN Ett mycket enkelt sätt för eleven att dokumentera sina kunskaper i engelska. De ord eleven kan ringar eleven in (eller stryker under) men en färg (här är det grönt). De ord eleven inte kan får eleven göra som eleven vill med. Denna elev har markerat dessa ord med rött. Det gör att eleven ser sina kunskaper och inte sin oförmåga. Jag vill att mina elever ska uppleva att de är vinnare över texten. Det blir oerhört synligt genom denna strategi.

Eleven får också värdera om eleven anser sig ha behov av de glosor som eleven inte kan. I många fall är det glosor som inte påverkar själva förståelsen, väldigt okända ord, och då kan det vara värdefullt att tala om att man absolut inte behöver kunna alla ord för att förstå. Vi läste en gång en berättelse om en blåval på engelska. Själva tandraden på blåvalen heter på engelska baileen. Detta ord är så specifikt och så kopplat till blåvalen att klassen beslöt efter nogrann diskussion att detta ord behövde klassen inte lära sig. Tre veckor efter att den diskussionen frågade jag klassen om de minns ordet för blåvalens tandrad. Unisont skrek eleverna ut – baileen!

Så är det när man tar orden i sin mun. Så blir det när man för upp saker och ting i muntlig diskussion. Man minns.

Mina engelska lektioner innehåller INTE:

 • glosförhör
 • tyst engelsk skrivning
 • felsökningar av vad eleven inte kan

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Formativ bedömning, Lektioner och lektionsförslag och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Eleven dokumenterar sina engelska kunskaper

 1. Jonas Hällebrand skriver:

  Du är ju så
  klok och gör det så rätt. Heja dig!!!

 2. jos skriver:

  Vilket påminner mig, av all franska jag har glömt sitter carburateur – förgasare som sten. Efter snart femton år.

 3. korlingsord skriver:

  Vilken underbar kunskap. Du ville väl ha en fransk liten bil eller köra vespa… det är det jag tänker på. Skulle lära mig vartenda fransk ord om jag fick sitta och köra min lilla vespa …

Kommentarer är stängda.