En undervisningsidé om att skriva litterära CV

IMG_0858-001Jag läste om en föreläsning – hur att skriva ett CV. Det är mycket viktigt. Att få med det man ska förmedla, göra det enligt formen, ändå sticka ut för att bli läst. Det är så hårda tider utanför skolan, att söka arbete är idag ett mödosamt projekt, ibland dödsdömt, och självförtroendet går förlorat. Jag ser det på nära håll.

Jag lekte med tanken att vi skriver våra CV i skolan. Som ett innehåll, lekfullt, språkrikt och kreativt. Jag lekte med tanken att skriva ett CV till en litterär person. CV betyder levnadsbeskrivning. Det kan vi ta fasta på.

Här är Emils levnadsbeskrivning:

* Jag heter Emil Svensson. Bor med min familj i en liten idyll i Småland. Katthult närmare bestämt. Det skrivs små blåa häften om mig. I dem står det om mina hyss. Men ärligt talat – jag kommer att ha en framtid som en kommunal tjänsteman. Så oroa er inte. Njut istället av mina kreativa idéer och min syn på världen.

* Jag bär alltid mysse, har en bysse i trä som jag fått av min allra bästa mentor, Alfred. Jag har också ett eget krypin, en snickeboa, där jag sitter och grubblar under det att jag täljer trägubbar, snart 100 stycken, så jag behärskar täljkniv mycket bra.

* Jag kan också handskas bra med djur. Jag jagar katten ibland men annars har jag god hand med grisar och hästar. Hönsen är det si så där med. Vi har ätit samma bär en gång. Det slutade väl och vi lärde oss alla att bär som jäst skapar ett konstigt rus. Jag har biktat och lovat att aldrig mer nyttja dryckerna. Det kan vara tryggt att veta.

* Jag har lätt för att samarbeta. Alfred och jag samtalar bra. Ida, min lillasyster, hissar jag upp i flaggstänger för att ge henne en framtidsutsikt, Lina tycker att jag är en illbatting till unge, men jag tror hon tycker om mig lite ändå, pappa och jag tycker om att springa ihop, mamma skriver på mina barndomsmemoarer. Krösamaja, en av de äldre personerna i mitt liv, berättar levnadsöden som får min fantasi att blomma.

* Som sagt – jag är nog en ganska vanlig liten kille – i dagens samhälle skulle man nog ringa in mig och säga att jag är entreprenöriell – kan göra något nytt av det mesta. Det bästa jag gjort är att bjuda hem alla fattigjon på julmiddag. De åt så det stod härliga till. Jag har ett gott hjärta.

* Om ni vill prata med någon av mina nära och kära föreslår jag att ni först och främst talar med Alfred. Han bor också i Katthult. Min pappa har nog ett och annat att berätta och det han säger är nog så sant men vänta några dagar med att prata med honom. Min mamma försvarar mig väldeliga så ni kan prata med henne också. Commodoran, hon som förestår fattighuset, kan ni också prata med. Jag berättade för henne hur man tar hand om människor. Så lyssna på henne. Lina kan ni också prata med. Hon vill gifta sig med Alfred så hon har lite kluvna känslor till mig. Ni lär få en nyanserad bild av mig genom att tala med dessa personer.

* Jag, Emil Svensson, söker i framtiden tjänst som ordförande i kommunalnämnden.

* Referenser: Astrid Lindgren; Än lever Emil i Lönneberga, Raben & Sjögren

 

 

Det här inlägget postades i Boken i undervisningen, Lektioner och lektionsförslag och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på En undervisningsidé om att skriva litterära CV

  1. Hulya skriver:

    Underbart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.