Försäljare av orglar respektabla ombud

Körling fotograferar 2010Körling fotograferar 2010

Orglar såldes det mycket av en gång i tiden. Orgeln skulle trampa fram toner och fostra i sång. En överflyttning av kyrkans musik till skolans salar. Jag är barn av skolstart med morgonsamlingar. Då trampade min fröken Eva B i orgeln. Det trampades fram toner som skrek och skrek det gjorde vi också. På fullt allvar.

Ord jag undrar över:

Knäsvällare


Dessutom så är det mycket ansvarsfullt att sälja orglar till skolorna under denna tid 1908-1910 (hundra år sedan). Ombuden ska vara driftiga och respektabla. Det är fint det!

Anne-Marie

Det här inlägget postades i Klassrummet, Läraryrket och lärarrollen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Försäljare av orglar respektabla ombud

 1. Plura skriver:

  De du Anne-Marie – det var tider det. När man hade morgonsamlig på lördagen med psalmsång och utantilläsning från katekesen.

  Dagens ”fröknar” är besparad från sådant. Och visst väste orglarna betydligt. Men vi grabbar kunde inte låta bli att busa med att trampa på pedalerna och trycka på tangenterna. Det lät som man klämt katta.

  Minnen från tidig skolgång från Plura.

 2. Anne-Marie skriver:

  Hi hi, jag sjöng högt och trallade med så gott jag kunde. Förstod inte alla ord i psalmerna. A-M

 3. Plura skriver:

  Jo nog tog man i för kung och fosterland. Och inte förstod man alla ord.

  Dessa var ju relaterade till 1917 års bibel och det märgstarka ordvändningar. Ett språk som dagens människor inte begriper så mycket av. Eller vad tro du?

 4. Anne-Marie skriver:

  Nä – det är väl därför man sätter in lite nya psalmer… Allt gott Plura, A-M

Kommentarer är stängda.