Att leka med ordspråken – här om räven!

Smyga som en räv! Ja, det blir inte något smyga av om man är uppstoppad på vägen, tänkte jag då jag fotograferade denna inte så listiga räv!

Jag funderar över ordspråken kring rävar. Och varför räven fått stå för det där lite luriga, farliga och kluriga. Nåväl; vad som gäller för den uppstoppade räven är nog:

”Sluga rävar blir också fast till sist” och ”Alla rävar råkas hos buntmakaren (körsnären)”. Och så vitt jag vet kan man säkerligen sätta in den här uppstoppade räven i hönshuset, därmed kan man trotsa det gamla ordspråket: ”Man ska inte släppa in räven i hönshuset”.

Jag funderar också vem som inte är så listig som en räv och en gång i tiden lät räven komma in i hönshuset. Det kanske var samme person som blev upphovet till det här lustiga ordspråket: ”Man ska inte sätta räven att vakta gäss”. Jag menar… hur korkat är inte det. Men å andra sidan tycks räven kunna förkläda sig på det värsta sättet – alltså i människokläder: ”De tvåbenta rävarna är de värsta!”

Men jag undrar var man serverar ”rävägg”? Får man sådana på tallriken blir man både listig och slug.

Jag sover sällan räv numera och rävar bakom öronen tycker jag är en aningens obekvämt. Och då någon kommer med en räv bakom örat så säger jag ifrån att jag är allergisk. Det kan man komma ganska långt med. Som listig räv ska man listiga rävar fånga.

Detta med djur  och ordspråk… vågar man skriva ”from som ett lamm” i samma blogginlägg som man skriver om en uppstoppad räv som har fråntagits allt? Eller om hundar om vilket det sägs: ”En god hund äter alltid hemma”. Frågan är vad som gör hunden så god när den äter hemma?

Det här inlägget postades i Skriver om ditt och datt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.