Källkritiken – omsorg och medvetenhet om att vara en källa

Jag läser om mötet mellan journalisten Jan Eklund ochförfattaren Steve Sem- Sandberg i Dagens Nyheter lördagen den 4 oktober 2014. Om Steve Sem-Sandbergs senaste bok ”De utvalda”. Om ficitionen trots att den innehåller dokumentära inslag:

Och om att: ”- Det är också viktigt att skydda offren. Min roman baseras på hundratals patientjournaler och vittnesbörd från oskyldiga barn. Jag vill inte att någon av dem eller deras efterlevande får för sig att jag använt dem annan än i gestaltande syfte. Det är inte dem jag är ute efter, utan systemet som krossade dem.”

Jag tänker att vi måste undervisa om oss själva som källor. Hur vi förstår att vi själva kan vara källa, bli källa och det vi skriver eller säger kommer andra till skada. Vi måste fundera på vilken källa vi är och hur vi ansvarar för den källkritiken.

Det här inlägget postades i Källkritik och undervisning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.