Litterära skolstarter

Det är så många litterära barn som börjar skolan. Låt oss läsa om dem, få näring ur deras berättelser och när vi talar med våra elever idag låta dem möta sina litterära klasskamrater. Här möter vi Madicken:

Madicken har börjat skolan, och det är så roligt. Det är roligt att ha en ABC-bok inslagen i fint, grönt papper och med en etikett som det står ”Margareta Klass 1” på. ”Margareta”, inte ”Madicken”, en skolflicka kan inte heta ”Madicken”. Det är roligt att ha en griffeltavla och en svamp som är fastbunden vid den med ett snöre och en gammal hårvattenflaska full med vatten, som man stänker på griffeltavlan när man vill göra den ren. Det är roligt att ha grifflar och ett pennskrin att lägga grifflarna i och en skolväska av smärting att lägga pennskrinet i. Och det bästa av allt … I ABC-boken finns det en tupp! Den tuppen värper femöringar så det smäller om det, ifall man är en duktig skolflicka som läser på sina läxor.

Ja, det är verkligen roligt att börja skolan, och redan första dagen suckar Madicken och säker:

”O, att man ska behöva ha jullov!”

Detta med namnen i skolan. Man heter det som står på de viktiga pappren som skolan hämtar upplysningar från. Det namn man fått i folkbokföringen. I skolan blir det synligt vad man är döpt till och inte det namn man kallas för. Hur som helst, berättelserna om Madickens skolgång finns att läsa i Astrid Lindgrens bok Madicken, 1960.

Det finns två andra berättelser om att börja skolan – se under fliken skolstart här på bloggen.

#litteraraskolstarter

Det här inlägget postades i Skolstart. Bokmärk permalänken.