Barnkultur som universitetsämne

P1340590

Den kurs som betytt absolut mest för mig då det gäller min lärargärning är utan tvekan den kurs jag läste på Stockholms Universitet några år innan jag började min utbildning till lärare. Kursen var ny och hölls av professor Gunnar Berefelt och många andra föreläsare; Boel Westin, Maria Nikolajeva för att nämna några bland många. Idag läser jag att Gunnar  Berefelt inte längre är med oss. Jag läser om hans gärning:

hans glöd och djupa engagemang för barns kultur ledde till att han redan 1977 startade en grundkurs i det tvärvetenskapliga ämnet barnkultur, tillsammans med kollegor vid Stockholms Universitet. Barnkultur som universitetsämne var då både unikt och kontroversiellt. Tre år senare inrättades Centrum för barnkulturforskning (CBK) med Gunnar som initiativrik föreståndare. Kan kom att brinna för CBK, vars verksamhet skulle innefatta såväl kultur av som kultur för barn.

/ … /

Han betonade vikten av att ta barns uttryck på allvar.

Jag är mycket tacksam för vad jag fick vara med om av lärande och vad jag utmanades att upptäcka och tänka under den termin jag studerade. Jag kom att läsa barnpsykologi och senare tog jag klivet in i lärarutbildningen. Jag vill tacka.

This entry was posted in Skriver om ditt och datt and tagged , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.