Välkomna eleverna, säg deras namn

Elever som kommer till skolan ska välkomnas av en mötande lärare. Läraren ska medvetet och värdigt ta emot eleverna. Att ofta och med värme tala och tilltala, relatera och inbjuda genom att använda barnets namn rikt och generöst. Då jag säger detta menar jag inte att vi använder barnets namn för att själv sträva efter makt, eller att trycka ned, utan just därför att det är en mänsklig rättighet att ha ett namn.

Alltså tala tilltala. Med barn menar jag de som enligt barnkonventionen förklaras som barn. Mellan 0-18 år.

Det här inlägget postades i Barns rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Välkomna eleverna, säg deras namn

 1. Morrica skriver:

  Jag vill usträcka ditt viktiga budskap till att gälla även mina elever, trots att de får både rösta och gå på systemet om de så önskar. Din formulering är så viktig: medvetet och värdigt ta emot eleven. Inte bara första dagen i skolan, utan varje dag. Medvetet och värdigt, som en fullvärdig med-människa.

  Tack för ännu ett viktigt inlägg!

 2. Lilian skriver:

  Varför inte låta detta omfatta alla obeoende av ålder, bakgrund, nugrund eller andra faktorer. Vi vuxna har självklart ett ansvar att ta emot eleven! Men visst skulle världen vinna på att förhållningssättet omfattar alla.

 3. Anne-Marie Körling skriver:

  Morrica – japp, varje dag, alltid. Vi är våra relationer, vi gör våra världar. A-m

Kommentarer är stängda.