Skolbiblioteket äger det livslånga läsandet!

Härligt möte igår kväll – med och om skolbiblioteken – vilket engagemang och vilken kraft. Biblioteket är något för det framtida. Boken kommer aldrig att försvinna. Nätet kan inte slå ut en bok, och boken kan inte slå ut något nät. Det är aldrig antingen eller – det är aldrig så enkelt. Ett skolbibliotek är något fantastiskt levande – skolans verksamhets bultande hjärta är biblioteket. Och det är med ny tyngd ett bibliotek ska få i skolan och en ny kunskap om bibliotekets roll.

Och de skolor som i någon slags förtvivlad iver plockade ned bokhyllor och böcker, slängde och bar ned  boklådor i skolkällare, för att det nya skulle in vad signalerades då egentligen till barnen? Kan vi sedan klaga på att ungar förlorar läsförmåga och inte längre vill läsa böcker? Det är djupt tragiskt att det blev som det blev. Att vi inte har gjort kopplingen till den modell vi visar upp där boken, texten och läsningen inte är något att lägga vikt vid. Det är också viktigt att komma ihåg skolans historiska betydelse för att barn kom att läsa – där Sagabiblioteket med sin mångfald böcker var ett lärarinitiativ med höga ambitioner och visioner som kom att förändra många barns läslust till ett livslångt läsande. Nu är det dags igen!

Jag ser en framtidsrörelse och en framtidsplats. Frågan är var skolan placerar sitt bibliotek? Och hur hela skolans personal ser på skolbibliotekarien? Vad vet vi om yrket? Vad är ett bibliotek idag? Vad kan det inte bli imorgon?  Och så den viktiga frågan – om man har ett rum med böcker har man då ett bilbiotek?

Jag tänker på mina skolbesök i andra länder – där böckerna tycks växa upp i skolan tillsammans med eleverna och där bibliotekarien är den som ser till att den röda mattan av möjligheter till kursplanerna och läroplanen kan bli verklig och möjlig för lärare och elever att beträda. Kanske vi ska ta vår skolbibliotekarie i hand och fråga – vad kan du göra för mig som lärare? Jag tror vi skulle häpna! Och det vill jag göra. Häpna. Skolbiblioteket ska vara en sådan plats!

Tack Skollagen för lagen om dem! Tack också ni eldsjälar som brunnit utan att brinna slut! Tack!

 

Det här inlägget postades i Biblioteken och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Skolbiblioteket äger det livslånga läsandet!

  1. Cecilia Bengtsson skriver:

    Så roligt att du kom, och vilket underbart blogginlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.