”tala över barns huvud”

Nej, tänker jag. Vi ska aldrig någonsin tala om barn i korridorer eller på andra platser där barn är. Vi ska aldrig någonsin tala över barns huvuden. Vi ska tala till barn och tillåta dem delta, tänka och vara i dialog. Det vi säger där ovanför dem kan talas om i andra rum. Vi ska vara medvetna om att vi är i barns världar. Vi står inte över dem. Vi står bredvid dem.

Det här inlägget postades i Barns rättigheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på ”tala över barns huvud”

  1. Stefan Svedberg skriver:

    Men tala gärna med barn om barn. Det är kanske först då som vi börjar förstå vad barn är, hur de tänker och om vad de tänker. Det handlar inte om att ”sänka sig ner till barnets nivå” utan fastmer om att bli barn på nytt. Konsten att tänka i nya, friska och spännande banor är också ett sätt som gör att vi bättre kan förstå den värld där barnen lever. Och du ska veta att du alltid är välkommen dit när du själv vill. Lyssna bar till barnet i dig! (Jag tänker på Olle Adolphsons visa: Barn är ett folk och dom bor i ett främmande land…).

  2. Erika Pettesson skriver:

    Du har så rätt!

Kommentarer är stängda.