High five till big five – det gör något med eleven om vi säger vad vi ser


Jag berättade för en elev vad jag såg av hans förmågor. Hans förmåga att vända sig till alla elever i klassen. Hans förmåga att berätta så att alla kände sig delaktiga. Hans förmåga att stötta en elev som inte förstod. Hans förmåga att vara där han behövdes.
Då jag tittar efter förmågorna kunde jag se mer och vidare på det eleven gjorde. Förmågorna visar på något större. I stort sett såg jag i honom förmågan att vara lärare. Det berättade jag. Jag talade med honom om ledarskap. Eleven var inte min elev men jag hade sett honom i klassrummet och jag såg något återkommande.

Efter samtalet log han. Han log också då han lämnade klassrummet. Han log då vi möttes i matsalen. Följande dag vinkade han till mig. Det har han gjort sedan dess. Så är det när vi ser förmågorna. Det gör något med oss. Med eleven. Och med skolan.
Jag önskar er allt gott i era skolverkligheter. Värna eleverna. Var generös med det ni ser. Sätt ord på vad ni ser. Ge!

Det här inlägget postades i Formativ bedömning, Kommunikationen. Bokmärk permalänken.

4 svar på High five till big five – det gör något med eleven om vi säger vad vi ser

 1. Ingegerd Gavelin skriver:

  Jaa du. Det är ju så enkelt egentligen. Allt det man ser och glädjer sig åt inuti – att komma ihåg att säga det! Att sägandet Gör Skillnad!
  Så jag säger det igen: Din blogg gör mig glad!
  Nyss ringde jag till en vän i Sundsvall där jag bodde innan. Hon berättade fantastiska saker och jag fryser hela jag av glädje.
  Allt gott, Anne-Marie!

 2. Lagerstedt skriver:

  Det är så sant som det är sagt! Tänk vad några ord kan göra skillnad! Blir så glad och peppad av det du skriver på din blogg 🙂

 3. Anne-Marie Körling skriver:

  Det glädjer mig att du finner något som du tycker om.

 4. Ingela skriver:

  Jag berörs och känner glädje, jag har fått erfara liknande upplevelse. Att göra skillnad kan vara ett framgångs kliv för just ’ den eleven’ som kanske behöver lite mer för att våga ta språnget. Att sätta ord och synligöra… Är en förmåga som måste användas mer. Mitt hjärta är varmt! 🙂

Kommentarer är stängda.