Kunskapsäpplet är inte ett

Jag läser en rolig bok. Den heter Svenska äpplen och är skriven och målad av Görel Kristina Näslund och Ingrid af Sandeberg. Förlaget är Kärnhuset. Utgivningsåret 2010.

Jag läser att det finns minst 250 sorters äpplen bara i Sverige. Det är många olika äpplen som är unika i sitt slag. Och jag tänker mångfald. Det roar mig också att läroplanens framsida inte alls visar äpplen utan päron. En lekfullhet jag gillar.

Det här inlägget postades i Styrdokumenten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Kunskapsäpplet är inte ett

  1. Martin Andersson skriver:

    Hej Anne-Marie! Roligt att du skriver om bilden på Läroplanens omslag. Jag har ända sedan Lgr 11 kom ut funderat över denna omslagsbild, för vad är det jag ser? Där är två händer, en vit, en svart. Den vita handen håller i ett helt päron och har två päron bredvid. Under den vita handen finns ett tangentbord till en dator och en bok. Den svarta handen håller i en päronskiva och det ligger en skiva på bordet framför . Under den svarta handen finns inget tangent bord utan papper och penna. På pappret finns ett tecknat päron.

    Är detta en bild av den rika vita världen som sträcker fram ett päron till den fattiga svarta världen. Den vita världen med sin datateknik ska hjälpa den föråldrade svarta analoga tekniken med penna och papper. Hos den svarta finns drömmen om hela päron, det ser man på teckningen som ligger på bordet.

    Eller ska jag tolka bilden som att den nya läroplanen ska hjälpa alla dessa barn i Sverige som kommer från utomeuropeiska länder?

    Vad tror du?

Kommentarer är stängda.