Ta för dig – uppmaningar till elever som inte kan ta för sig

 

Körling fotograferar 2013

– Ta för dig mera, du kan ta för dig mer på lektionerna, säger en lärare. Eleven i sin tur kan inte ta för sig alls. På utvecklingssamtalet blir det sedan en fråga för eleven och eleven ska handla, göra och själv få ansvar för en fråga som rör klassrumsklimat, pedagogisk diskussion och frågan om mänskliga rättigheter som rösträtt, medverkan och påverkan. När det inte fungerar kan det aldrig någonsin läggas i en elevs knä.

Om vi har elever som vi säger att de ska ta för sig mer i klassrummet måste vi först skapa förutsättningar för det, ge lektioner där alla elever kommer till tals, där det är möjligt att ta för sig för att ämnet är så intressant och där det är inte krävs att man kan ge svar på tal utan att man kan få berätta hur man tänker och hur man förstår. Det är ett pedagogiskt arbete att skapa ett läroklimat där eleverna inte längre behöver uppmanas att ta för sig för det behövs inte längre.

Det här inlägget postades i Lektioner och lektionsförslag, Pedagogiska samtal, Strategier, Styrdokumenten, Värdegrunden, Verkligheten. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.